Bearbetad film bättre effekt (Jurassic Park)

Handling

Jurassic park är en filmserie som många människor säkert har sett. Den första filmen kom 1993 och handlar om ett team som åker ut till en avlägsen ö där ett annat forskarteam med hjälp av DNA har kunnat föda upp dinosaurier. Det är ett forskningsexperiment som går snett när elen måste startas om och istället slås ut helt. Då ön har elektroniskt stängsel för att hålla dinosaurierna i sina inhägnader, rymmer dessa när elstängslet inte längre fungerar.

Dinosaurierna

Då det är självklart att dinosaurier inte finns idag, kan vi börja fundera på hur de egentligen gjorde filmen med dessa dinosaurier. Dinosaurierna byggdes både som fysiska modeller och som datoranimerade. Om du ser videon “the making of Jurassic park” på Youtube så kommer du få en tydligare genomgång. Det är svårt att tänka sig att skådespelarna inte spelar mot någonting i vissa scener eftersom de beter sig precis som där är riktiga dinosaurier, när dessa i själva verket lades till i efterhand.

Det är inte bara specialeffekterna som gör filmen så pass bra. Det är också skådespelarnas förmåga att agera framför kameran. Det är svårt att inte tänka sig att den kända scenen där bilen vänds upp och ner i filmen, och Tyrannosaurus rex krossar den, faktiskt inte hände på riktigt. T-Rex var faktiskt byggd som en robot, vilket gör att modellen kunde ha förstört en riktig bil, men de valde att göra det som specialeffekt.

Uppföljare

Det har blivit hela fem stycken uppföljare till filmen och genom åren har teknik och utrustning fortsatt att utvecklats och det gör att skaparna av filmerna nu kan göra hela filmen genom skapa dinosaurierna med hjälp av datorn. Idag använder sig filmskapare utav Mocap teknik, det innebär att skådespelare kan ta på sig dräkter och agera som ett djur. Det vi som tittare av filmen ser i färdigt resultat är ett djur i form av en dinosaurie. Det används i uppföljarna till Jurassic park.