Olika tekniker (VFX)

Vad innebär VFX?

VFX betyder Visual effects, Visuella effekter på svenska. Det är ett sätt att bearbeta filmer för att få ett bra resultat. Oftast används denna teknik för att få till bra bakgrunder och innehåll i en film. Om du har en film som handlar om miljökatastrofer såsom översvämningar och liknande, kommer du inte kunna filma det på riktigt. Detta är eftersom översvämningar inte händer särskilt ofta. Då kan du skapa denna översvämning digitalt med hjälp av visuall effects.

Exempel i filmer

Ett exempel där denna metod har använts är filmen 2012 som handlar om jordens undergång. Filmen innehåller element som regn, slukhål, bränder och bomber. Detta skulle skaparna av filmen inte kunna åstadkomma på riktigt. De kan ha duschmunstycken och vattenslangar som sprutar ut vatten för att simulera regn, de kan också sätta eld på ett ställe som ska brinna, men ett slukhål och den förstörelse som en bomb orsakar kan de inte efterlikna. Det skulle bli alltför stor förödelse i bombens spår. Därför måste filmskaparna istället bygga en datormodell av miljöerna som filmen utspelar sig i för att kunna utföra detta.

Dagens filmer

De flesta filmer som görs i dag innehåller någon form av action och specialeffekter vilket gör att de alla är skapade med denna typ av teknik. Filmer som King Kong där det ser ut som att jättegorillan klättrar på Empire State Building i USA går inte att göra även om det finns gorillor som går att träna. Det är däremot fullt möjligt att göra i datorn. Genom att använda visuella effekter kan du också göra djuren större eller mindre om du skulle behöva det. Med visuell effekter kan du styra filmen och göra i princip precis vad som helst. Du behöver inte ta hänsyn till vädret utanför och du behöver inte heller skjuta upp filmningen om vädret inte är bra.